Allmänna frågor och svar från Alpha Material Handling ​

Frågor?

Kostnadsfri rådgivning. Sedan 1967.

Vanliga frågor

A L P H A Material Handling är en komplett truckleverantör, på så sätt att vi erbjuder:

  • Försäljning och rental/uthyrning av nya och begagnade truckar
  • Service och reparation av truckar – samtliga fabrikat och modeller
  • Truckförarutbildning enligt TLP10 och Arbetsmiljöverkets krav
  • Kostnadsfri rådgivning i frågor som rör våra verksamhetsområden

Vi erbjuder även service och reparation av pallvagnar, hjullastare, liftar, skurmaskiner och många andra små och stora maskiner. Därtill hjälper vi gärna till att anpassa kundens lokaler efter lagar och regler när det gäller truckar, samt för att förbättra ekonomin i kundens truckhantering.

ALPHA Material Handling täcker hela riket. I vissa delar av landet har vi pålitliga samarbetspartners både inom service och försäljning.
Ja! A L P H A är själv ett relativt litet företag, så vi har god förståelse för mindre företags behov, och starka sympatier för att driva verksamhet i småföretag. Om du har frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig omgående.
ALPHA har en mycket väl fungerande service- och försäljningsorganisation med täckning över hela landet. Våra servicetekniker är på plats inom ett fåtal timmar, eller snabbare vid behov. Tack vare starka samarbeten och expertis kan vi erbjuda mycket förmånliga villkor vid större avtal och leveranser. Våra maskinleverantörer hör till världens ledande inom varje segment, och vi kan självklart erbjuda alla standardmodeller, specialanpassningar, automatiska truckar och andra lösningar för såväl små som riktigt stora driftställen.

Det finns flera mycket viktiga skillnader mellan ALPHA och andra truckleverantörer.

1. Vår organisation gör oss snabba, flexibla, servicevilliga och prisvärda, och ger oss samtidigt kapaciteten att ta hand om även mycket stora företag och driftställen.

ALPHA har en mycket kompetent organisation med servicetekniker och experter på våra områden. Det ger oss möjligheten att hjälpa kunder med alla typer av önskemål och behov – med en responstid på några timmar.

2. Förståelse för olika kunders olika behov – och vilja att jobba hårt

Vår storlek gör att vi har förståelse för vilka behov som finns i olika typer av bolag: småföretag kan vara mycket beroende av en enda truck, medan riktigt stora bolag kan ha ett perspektiv där det har stor betydelse att rätt beslutsfattare har rätt information i rätt tid.

ALPHA är av tradition ett hårt jobbande bolag. Sedan 1967 har vi jobbat med truckar, alltid med samma outtröttliga inställning att vilja hjälpa. Vi har kunskapen och VILJAN att göra det absolut bästa jobb som är möjligt för våra kunder, så att de aldrig känner att de vill byta till en annan truckpartner.

3. Vår ambition är INTE att bli STÖRST, vår ambition är att BLI BÄST

En avgörande skillnad mellan ALPHA och våra branschkollegor är att vi på ALPHA inte har ambitionen att bli störst. Vår ambition är att göra det absolut bästa jobb en kund kan önska sig – alltså att bli BÄST. Att vara störst, eller att sträva efter att ta marknadsandelar är inget självändamål för oss. Vi tror att en sådan inställning leder till att man i vissa fall tar genvägar och gör avkall på kundens bästa för sin egen vinnings skull. Det är ingenting vi vill hålla på med.

ALPHA står för hårt, schysst och prisvärt jobb för kundens bästa.

Våra kunder finns i princip i alla branscher, t.ex:

Fordonsverkstad, fordonsförsäljning, livsmedelsproduktion, livsmedelsgrossister, detaljhandel, detaljhandelsgrossist, transport och logistik, energiproduktion, brev och post, utbildning, lanthandel, kollektivtrafik, sjukvård, upplevelseindustri, tillverkningsindustri och många många fler.

Om din bransch har specifika behov – hör gärna av dig – vi är alltid intresserade av att utöka vår kunskapsbas för att bättre kunna möta ett varierat kundbehov.

Köpa truck

Ja. Den största delen av alla truckar vi säljer är fabriksnya. Vi har ett komplett modellutbud – dvs, vilken truckmodell du än behöver så har vi möjlighet att hjälpa dig köpa rätt maskiner.
Ja. Vi säljer begagnade truckar i mycket bra skick. De flesta begagnade truckar vi säljer ha vi själva renoverat till toppskick.

Oftast är det faktiskt billigare att köpa nytt än att köpa begagnat. Över en femårsperiod överstiger oftast kostnaden för reparationer, renoveringar, batteribyten mm av begagnade truckar den avbetalning du gör på en ny truck.

Totalsumman du betalar över en femårsperiod för en begagnad truck är oftast faktiskt högre än för en fabriksny truck.

Därtill kommer de indirekta besparingar det innebär att en fabriksny truck mycket mer sällan står stilla på grund av att den är trasig, dvs produktionsbortfallet är mycket mindre på en ny truck.

Vi har detaljerade kalkyler som tar hänsyn till alla relevanta parametrar.

Vi rekommenderar starkt att du låter oss räkna på vad som faktiskt är billigast i ditt specifika fall.

När du köper truck av A L P H A har du flera olika finansieringsalternativ. Det viktiga är att hitta rätt lösning för din verksamhet. Vissa kunder föredrar att hyra sina truckar för att slippa fundera på service mm, andra leasar hellre maskinerna, och ytterligare en grupp köper direkt, antingen med full betalning eller på avbetalning. A L P H A erbjuder följande finansieringsupplägg:

Rental / Hyra

Du hyr trucken av oss på en bestämd tidsperiod. A L P H A ser till att allting fungerar – hela hyrestiden. Du äger inte truckarna, och kan inte köpa loss dem.

Hyra med köpoption

Du hyr trucken av oss, och har rätt att köpa loss den till en överenskommen summa inom en viss tidsperiod.

Leasing

Vi ordnar tillsammans ett avtal med ett finansbolag (leasingbolag), som innebär att leasingbolaget köper truckarna av A L P H A. Du förbinder dig att betala en månatlig summa (bestående av amortering+ränta) till finansbolaget under hela leasingperioden. Vid leasingperiodens slut köper du loss truckarna från leasingbolaget till det restvärde som ni satt vid avtalets början.

A L P H A samarbetar med ett finansbolag som kan erbjuda dig mycket förmånliga villkor. Jämför gärna med vad du kan hitta på egen hand.

Kontantköp

Självklart erbjuder vi också möjligheten att betala för hela köpet direkt utan inblandning av mellanhänder.

Vi säljer begagnade truckar från alla märken. Vid olika tidpunkt har vi olika begagnade truckar i lager, men oftast har vi begagnade BT-truckar, begagnade Linde-truckar och begagnade Toyota-truckar.

Hyra truck / Rental

Rental kallar vi den form av truckhyra som sträcker sig över längre en längre period. Att hyra sina truckar har de senaste åren ökat explosionsartat. Varför? Jo därför att fördelarna är många och markanta. Som alla maskiner kan även truckar gå sönder ibland. Om du hyr dina truckar slipper du tänka på detta. Vi ser till att trucken fungerar, punkt slut. Du betalar en fast summa per månad, binder inget kapital, betalar inget för årlig service. Smidigare blir det inte.

A L P H A erbjuder rentalavtal på olika tidsperioder, från 1 till 7 år. Vi kan hyra ut så många maskiner till dig som du behöver, och av de olika typer du behöver. Vi är vana vid detta – det enda du behöver göra är att kontakta oss så hjälper vi dig med resten.

Korttidshyra innebär som namnet antyder att du hyr en truck av oss för en kort tidsperiod. A L P H A erbjuder korttidshyra för alla typer av truckar, projekt och tänkbara tidsbehov.

Generellt kan man säga att ju längre tid du vill hyra truck, desto billigare blir det. Priset beror så klart också på vilken typ av maskin du vill hyra. Här är några intervall för pris på truckhyra, priset varierar mycket beroende på trucktyp, avtalslängd och hur mycket och hur hårt du kommer att köra trucken. Hör gärna av dig till oss på A L P H A för exakt prisuppgift för ditt truckbehov.

Observera att priserna nedan är lägstapriser och tillgången till truckar för dessa priser inte kan garanteras. 

 

Rental – hyra längre period

Låglyftare: från ca 700 kr/mån (vid flerårsavtal, mycket lugn/sparsam körning)

Staplare: från ca 900 kr/mån (vid flerårsavtal, mycket lugn/sparsam körning)

Motviktstruck el: från ca 1 700 kr/mån (vid flerårsavtal, mycket lugn/sparsam körning)

Motviktstruck diesel: från ca 1 700 kr/mån (vid flerårsavtal, mycket lugn/sparsam körning)

 

Korttidshyra:

Pris hyra låglyftare:

Hyra några dagar: mellan ca 250-500 kr/dag
Hyra några månader: mellan ca 2000 kr – 6000 kr/månad

Pris hyra staplare:

Hyra några dagar: mellan ca 250-600 kr/dag
Hyra några månader: mellan ca 2500 kr – 10000 kr/månad

Pris hyra motviktstruck el:

Hyra några dagar: mellan ca 350-900 kr/dag
Hyra några månader: mellan ca 3000 kr – 12000 kr/månad

Pris hyra dieseltruck:

Hyra några dagar: mellan ca 350-900 kr/dag
Hyra några månader: mellan ca 3000 kr – 12000 kr/månad

Rental, eller uthyrning på längre tid, är ett mycket smidigt upplägg för att alltid ha tillgång till de truckar man behöver. Du betalar en låg fast summa per månad för trucken, under den tid avtalet löper. Underhållsservice ingår – det har du inga extra kostnader för.

Inga överraskningar, inga konstigheter helt enkelt. Du vet hur mycket trucken kostar dig och kan planera din verksamhet och dina investeringar utan att behöva ta höjd för eventuella haverikostnader för truckarna.

Korttidsuthyrning kallar vi det när du hyr en truck i en eller några dagar, upp till några få månader. I hyran ingår en fungerande maskin. Skulle trucken mot alla odds gå sönder medan du hyr den kommer vi ut direkt och reparerar den. Korttidshyra är mycket flexibelt – du hyr trucken så länge du behöver den, sedan lämnar du tillbaka den.

I normalfallet ingår allt som krävs för att du ska ha en fungerande truck. Du betalar en fast summa per månad, vi ser till att trucken fungerar. Service ingår, i det intervall som behövs för att hålla trucken i form. Trafikförsäkringen står vi för – den behöver du inte tänka på.

Om trucken går sönder kommer vi och reparerar den direkt. Beror stilleståndet på fel i maskinen reparerar vi det direkt utan kostnad för dig.

Reparation av eventuella skador på den hyrda maskinen, som uppstått på grund av förhållande som är hänförliga till kundens användning, hantering, förvaring eller liknande av maskinen, bekostas av kunden själv. Detta kallar vi för ”Kundskador”. Kundskador ersätts av kunden enligt gällande prislista för arbetstid och material.

Till rentalkostnaden tillkommer i normalfallet kostnader för rent slitningsmaterial som påverkas direkt av hur mycket kunden använder trucken (t.ex däck, hjul, batterier vid behov av byte), och arbetstiden för att åtgärda detta.

Vad som ingår och inte specificeras självklart i rentalavtalet så att du alltid har full koll på vad som gäller.

Reservdelar och tillbehör

Ja. Vi kan ta fram reservdelar till alla truckar där någon leverantör fortfarande lagerför reservdelar. Vi har ett mycket stort kontaktnät av leverantörer, både för originaldelar och OEM, så om det över huvud taget finns reservdelar att få tag på, då får vi tag på dem.
Självklart. Vi kan ta fram reservdelar till dig och du kan montera dem själv om du vill, inga problem. Vill du även ha hjälp med felsökning och montering hjälper vi gärna till.
Nej. Ibland är originaldelar till och med billigare än OEM, och ibland finns enbart originaldelar och inga OEM alls att tillgå. Vi gör alltid en avvägning för att du ska få bästa möjliga valuta för pengarna när vi beställer reservdelar till dina maskiner.
Leveranstiden varierar beroende på vad du vill beställa. Vanliga reservdelar och tillbehör till vanliga truckar får vi med nattleverans redo att hämtas upp eller skickas vidare till dig redan dagen efter.

Det raka svaret är: ibland.

Vi har många års erfarenhet och vet var vi ska beställa vilken typ av material. Ibland är originaldelar bättre än OEM, ibland spelar det ingen roll och ibland är OEM rent av bättre.

Vi gör alltid en avvägning av vad som är bäst att använda i det enskilda fallet, baserat på pris, kvalitet och behov. Tanken är att du ska få något som gör ett fullgott jobb, till ett så lågt pris som möjligt.

Om du har önskemål om att vi enbart ska använda originaldelar så är det inga problem.

Service och reparationer

Ja. En viktigt del av de regler som gäller användning av truckar finns i Arbetsmiljöverkets AFS 2006:5. Läs gärna reglerna i detalj på Arbetsmiljöverkets hemsida.

När det gäller service gäller i korta drag att service på trucken ska utföras enligt tillverkarens instruktioner, och i den mån det behövs för att trucken ska vara säker att använda – både för föraren och för omgivningen.

Varje år ska en gaffelkontroll utföras. Om detta inte görs får trucken inte användas.

A L P H A utför både komplett underhållsservice enligt tillverkarens instruktioner och gaffelkontroll – med eller utan kompletterande service.

Vår rekommendation till alla arbetsgivare är att åtminstone genomföra det vi kallar en säkerhetskontroll, där vi kontrollerar gafflar, gaffelvagn, kedjor och truckens säkerhet i övrigt. Vi utför även en snabb funktionskontroll för att hitta eventuella reparationsbehov, som annars skulle leda till större kostnader vid haveri. Kort sagt är en mycket bra investering, både ur perspektivet att arbetsgivaren gör rätt gentemot de regler som finns, minimera risken för olyckor och genom att förebygga dyra reparationer i den mån det är möjligt. En liten investering som har mycket stort värde.

Vi vill att det ska vara så enkelt och snabbt som möjligt att få hjälp av oss. Allra snabbast är att ringa oss på 08 – 88 88 97. Då kan vi omgående ställa följdfrågor som gör det lättare att snabbt hitta felet.

Självklart kan du även kontakta oss via e-post: service@alpha-mh.se, eller via kontaktformulär på vår hemsida. Kom ihåg att lämna kontaktuppgifter (namn, telefonnumer och e-postadress) så att vi kan återkomma till dig så snart som möjligt.

Planering av uppdrag

Våra mekanikers uppdrag planeras av serviceledningen. Vi har ett stort antal kunder där vi utför periodisk service en eller flera gånger per år.

Därutöver tillkommer akuta reparations- och serviceuppdrag. Är läget akut har vi möjlighet att skicka en mekaniker snarast möjligt, så snart någon avslutar det jobb han just för tillfället är på. Oftast kan vi hjälpa alla med riktigt akuta ärenden samma arbetsdag, förutsatt att uppdraget kommer in till oss tidigt på dagen. Om vi får ett uppdrag senare på dagen kan vi oftast komma senast morgonen därpå. I normala fall börjar vår arbetsdag kl 06.30. Övrig tid kan du lämna meddelande på vår telefonsvarare, eller skicka ett uppdrag via e-post, så tar vi hänsyn till ditt uppdrag i planeringen så snart meddelandet lyssnas av, senast tidigt på morgonen under arbetsdag.

Akuta uppdrag hanteras i kronologisk ordning, det vill säga att det uppdrag som kom in först hanteras först.

Priset för truckservice eller akut reparation varierar mycket, beroende till största delen på hur lång tid arbetet tar, och vilka reservdelar som eventuellt behövs.

Prissättning och debitering

Vi på ALPHA sätter mycket stort värde i att du som kund ska känna att du vet vad du betalar för, och att du får det du betalar för. Vi värderar en öppen kommunikation och transparens med våra kunder och leverantörer, och tror att detsamma gäller dig. Läs därför vänligen hela detta stycke!

Vi sätter som sagt stort värde i att du som kund känner att du får det du betalar för. Därför jobbar vi till allra största delen med löpande debitering per timme. På så sätt kan du som kund vara säker på att du bara betalar för den tid vi faktiskt avsätter för ditt uppdrag. Vi som leverantör riskerar heller inte att hamna i ett uppdrag med ett lågt fast pris, där ett ordentligt och riktigt utfört jobb egentligen skulle ta längre tid än vad vi kan avsätta för den fasta pengen. Det gör även att du som kund bättre kan bedöma vad du faktiskt betalar för – nämligen jobb vi faktiskt utför åt dig.

Vi hör allt för ofta exempel där kunder tidigare haft någon annan leverantör med fasta priser på service. Leverantörens mekaniker dyker upp, gör en snabb koll på kundens maskiner och åker igen innan han knappt börjat jobba. Servicen blir undermåligt gjord, och som konsekvens ökar risken för dyra reparationer och skador som kunnat undvikas vid ett ordentligt utfört arbete. Den fasta ersättningen konkurrenter använder sig av gäller oavsett hur lite tid mekanikern faktiskt lägger på kundens maskin.

Vi vill ge dig som kund ett ordentligt och välgjort arbete. Därför jobbar vi med en modell som vi anser gynnar alla inblandade. Det viktigaste för oss är att du som kund är nöjd med oss, så att vi får chansen att jobba för dig kontinuerligt både nu och i framtiden.

Vår prissättning följer en taxa som vi anser vara väldigt rimlig. Den ger utrymme för att täcka våra kostnader för löner, skatter och försäkringar för våra mekaniker och vår organisation, samtidigt som vi känner oss säkra på att du som kund får en riktigt service.

Priser service- och reparationsarbeten på plats hos kund
Debiteringsform: timdebitering med minsta enhet 0,5 timmar.
Timpris: 745 kr/tim
Bilkostnad: Beror på var uppdraget ska utföras. Detta för att täcka våra kostnader för bränsle, försäkringar och andra bil- och trafikrelaterade utgifter.
Restid: ordinarie timdebitering från vår verkstad till platsen där uppdraget ska utföras, och tillbaka till vår verkstad.

Service- och reparationsarbeten på vår verkstad
(kund lämnar in och hämtar upp maskinen själv)

Debiteringsform: timdebitering med minsta enhet 0,5 timmar.
Timpris: 745 kr/tim.
Bilkostnad: –
Restid: –

Pallvagnsreparationer på vår verkstad
(kund lämnar och hämtar vagnarna själv)

Debiteringsform: timdebitering med minsta enhet 0,5 timmar.
Timpris: 550 kr/tim.
Bilkostnad: –
Restid: –

Material och reservdelar
Pris: Beror på vilka reservdelar och material som behövs. Vi vågar säga att vi alltid ger dig ett bättre pris än våra stora branschkollegor.

Fråga oss gärna hur lång tid vi beräknar att jobbet eller reparationen hos dig kommer att ta, så uppskattar vi efter bästa erfarenhet och förmåga. I en del fall är det svårt ge en rättvisande uppskattning utan att först ha gjort en felsökning på maskinen. Så är ofta fallet om det finns flera möjliga felkällor, till exempel om trucken helt sonika inte startar, eller att körning/lyft slutat fungera. I de fall vi inte kan uppskatta hur lång tid en reparation kommer att ta kommer vi meddela dig det så snart vi har hittat felet på din maskin. Observera att en uppskattning alltid är en uppskattning och att det är möjligt att jobbet tar både något kortare och något längre tid, beroende på felets och maskinens beskaffenhet.

Vid behov av reparationer där trucken behöver reservdelar till en icke försumbar kostnad diskuterar vi självklart inköp och reparation med dig innan vi åtärdar felet. Vårt mål är att du ska ha en så kostnadseffektiv maskin som möjligt, och vi ger dig gärna vår syn på om det är ”värt” att göra reparationen.

Ja, självklart, se tidigare frågor. Det är viktigt för oss att du känner dig informerad om kostnader och reparationer. Fråga oss gärna om du vill ha mer information!

Truckförarutbildning

A L P H As truckförarutbildning för kategori A+B kostar med nuvarande kampanjpris 2 695:- per person.

Moms och obligatoriskt kursmaterial tillkommer.

A L P H As truckförarutbildning tar i regel 1 till 3 dagar, beroende på vilka maskintyper du utbildar dig på, och hur pass mycket du kört truck tidigare.

Utbildningens längd regleras av TLP10, och ska vara densamma för samtliga institut som utbildar enligt TLP10.

Ja. Arbetsgivaren ansvarar för att truckförarens teoretiska och praktiska kunskaper är skriftligt dokumenterade. Arbetsmiljöverket är den myndighet som bevakar efterlevnaden av regler för truckkörning. Mer information finns på Arbetsmiljöverkets hemsida.
Truckkort är en äldre benämning på vad man idag kallar utbildningsbevis för truck.
Ja. Du får ett förarbevis i form av ett kort i kreditkortsstorlek, där det visas vilka maskintyper du är utbildad på. Därtill får du ett dokument som fungerar som bevis på genomgången utbildning.

Ja. Regler för truckkörning, regler för truckförarutbildning och annat som rör hantering med truckar finns främst i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2006:5.

Vi på A L P H A hjälper dig gärna att kontrollera din regelefterlevnad när det gäller truckar, och vad du behöver göra för att uppfylla Arbetsmiljöverkets regler.