LEDSTAPLARE

Begagnade ledstaplare från BT, Toyota, Linde m.fl.
Snabb leverans i hela landet. Öppet köp & Garanti.
Sedan 1967.

- ALPHA Material Handling Truckservice & Försäljning
- ALPHA Material Handling Truckservice & Försäljning
- ALPHA Material Handling Truckservice & Försäljning

Ledstaplare till salu

Vad är en Ledstaplare?

Ledstaplare är en typ av gaffeltruck som används för att flytta och stapla last. De är en effektiv lösning för varuflöde i en mängd olika branscher, inklusive lager, tillverkning och distribution.

Ledstaplare finns i olika storlekar och kapaciteter, så du kan hitta den perfekta lösningen för ditt behov. De kan vara manuella, hydrauliska eller elektriska. Manuella ledstaplare är det billigaste alternativet, men de är också det mest ansträngande att använda. Hydrauliska ledstaplare är kraftfullare och enklare att använda, men de är också dyrare. Elektriska ledstaplare är det mest effektiva alternativet, men de är också de dyraste.

Oavsett vilken typ av ledstaplare du väljer kommer du att dra nytta av dess många fördelar. Ledstaplare hjälper dig att:

 • Optimera lagerhanteringen
 • Säkerställa säkerheten för dina anställda
 • Minska skador på varor
 • Öka produktiviteten
Linde staplare ALPHA MH

Ledstaplare har två olika typer av ”gafflar”. Den översta uppsättningen gafflar lyfter godset upp och ned. Under dessa gafflar finns ytterligare ett par ”gafflar”, som i själva verket är stödben. Stödbenen befinner sig direkt under de vanliga gafflarna (och lasten) och utgör på så vis en viktig del i truckens konstruktion, så att trucken inte tippar framåt av lastens vikt.

Gafflarna sitter på gaffelvagnen som hänger i masten, som i sin tur sitter fast i truckens kropp eller ”chassi”, där truckens batteri och elektronik finns, ofta under kåpor av plast eller metall. Längst bak på trucken finns styret, där truckens manöverreglagen sitter. Med styret svänger man trucken.

Ledstaplare hjul
Ledstaplaren har flera olika hjul. Alla ledstaplare har ett drivhjul, som är kopplat till truckens elmotor, och som driver trucken framåt och bakåt. Drivhjulet sitter även kopplat till styret, och vrids för att styra åt det håll som föraren anger genom att vrida på styret. Drivhjulet kan vara placerat antingen centrerat – i mitten av truckens kropp, eller förskjutet i ena hörnet.
Därtill har staplare ett eller två stödhjul, beroende på drivhjulets placering. Om drivhjulet sitter i mitten finns två stödhjul – ett på vardera sida av drivhjulet. Om drivhjulet sitter på ena sidan så finns ett stödhjul, på motstående sida. Vissa truckar har dubbla stödhjul, dvs två stödhjul som sitter tillsammans i par, för att åstadkomma bättre stabilitet.

Den sista typen av hjul på ledstaplaren är gaffelhjulen eller gaffelrullarna. Dessa sitter längst ut på stödbenen. Det kan antingen vara ett hjul längst ut på varje stödben, eller dubbla hjul per stödben. Dubbla gaffelhjul ger en något mjukare gång vid körning över trådlöst och ojämnheter.


Ledstaplare funktioner
Lyftkapacitet finns från ca 500 kg upp till ungefär 2000 kg. Lyfthöjder finns från ca 1,5 meter upp till 5,40 meter. Ledstaplare finns i med flera olika funktioner, bland annat med eller utan åkplatta, stödbenslyft eller initiallyft som det ibland kallas. Stödbenslyft innebär att, förutom de vanliga gafflarna, kan även truckens stödben lyftas, ungefär 15 centimeter från marken. Den här funktionen är mycket användbar om trucken ska användas på ojämnt underlag, köras i mindre lutningar mm. Med stödbenslyft minskar risken att köra fast på grund av att trucken har för låg markfrigång. Om trucken enbart ska köras på slätt golv behövs inte stödbenslyft.

Frilyft på ledstaplare
Frilyftsfunktion är användbart om staplaren ska användas i utrymmen med begränsad takhöjd. Med frilyftsfunktion lyfter gafflarna upp lasten runt 1,50 meter innan masten börjar höjas i ovankant på trucken.

Ledstaplare med servo
Servostyrning finns som tillval på nya elektriska staplare. Precis som på en bil hjälper en liten servomotor till att svänga styret. Det gör att det blir mindre trögt att vrida styret, vilket är särskilt användbart när trucken nästan står still och det ibland kan bli trögt att vrida på styret.

Det finns flera olika varianter av staplare, bland annat elektrisk staplare, semi-elektrisk staplare och manuell staplare. Staplare kan även kallas ledstaplare. Order ”led” avser att man som förare ”leder” trucken.

Elektrisk ledstaplare
Elektrisk staplare, eller elektrisk ledstaplare, är den vanligaste typen av verktyg för att stapla gods inomhus. Det är oftast denna typ av truck man avser när man talar om ledstaplare. Denna typen av truck har elektriskt motor både för körning och för lyft.

Semi-elektrisk staplare
Halvelektrisk staplare är en typ av staplare som har motor för att lyfta godset, men man flyttar trucken med handkraft. Dessa staplare har oftast relativt låg vikt och kan vara ett bra alternativ om det finns begränsningar för hur tung trucken får vara.

Manuell ledstaplare
Manuell staplare är en typ av lyfthjälpmedel som använder manuell kraft, dvs användaren flyttar själv trucken framåt och bakåt, och pumpar med styrhandtaget för att lyfta lasten, likt en manuell ”vanlig” palldragare. Manuell staplare finns med olika lyfthöjder. Om du är intresserad av manuell ledstaplare så rekommenderar ALPHA att du inte väljer för hög lyfthöjd, eftersom det blir ett ganska tufft jobb att pumpa upp lasten till höga höjder med handkraft.

Pallstaplare
Ibland kan ledstaplare kallas pallstaplare.

 •  

Manuella ledstaplare

Manuella ledstaplare är det mest prisvärda alternativet, men de är inte lika effektiva som elektriska ledstaplare. De är lämpliga för mindre lager eller för arbeten som inte kräver mycket lyft.

Eldrivna ledstaplare

Eldrivna ledstaplare är mer effektiva än manuella ledstaplare och kan hantera tyngre laster. De är lämpliga för större lager eller för arbeten som kräver mycket lyft.

Höglyftande ledstaplare

Höglyftande ledstaplare kan lyfta last till höga höjder. De är lämpliga för lager med höga pallställ eller för arbeten som kräver lyft av last till höga höjder.

Åkstaplare

Åkstaplare har en åkplatta som föraren kan stå på. De är en bra lösning för förare som behöver köra längre sträckor.

Ståstaplare

Ståstaplare har ingen åkplatta. Föraren måste gå bredvid trucken. De är en bra lösning för förare som behöver manövrera i trånga utrymmen.

Tvåvägsledstaplare

Tvåvägsledstaplare kan köras i båda riktningarna utan att föraren behöver vända sig. De är en bra lösning för lager med trånga gångar.

Fyravägsledstaplare

Fyravägsledstaplare kan köras i alla fyra riktningarna. De är en bra lösning för lager med mycket komplexa gångar.

Här är några exempel på när man kan välja olika typer av ledstaplare:

 • Ett litet lager med lätta laster: En manuell ledstaplare kan vara ett bra alternativ.
 • Ett stort lager med tyngre laster: En elektrisk ledstaplare kan vara ett bra alternativ.
 • Ett lager med höga pallställ: En höglyftande ledstaplare kan vara ett bra alternativ.
 • Ett lager med trånga gångar: En tvåvägsledstaplare eller en fyrvägsledstaplare kan vara ett bra alternativ.

Det är viktigt att rådgöra med en expert innan du väljer en ledstaplare för att säkerställa att du väljer rätt typ för dina behov.

En viktig uppgift inför att köpa ledstaplare är att kartlägga hur trucken kommer användas. Fundera bland annat på följande:

⁃ Hur högt kommer ni behöva lyfta? (Lyfthöjd)
⁃ Hur tungt kommer ni lyfta? (Lyftkapacitet)
⁃ Hur många timmar i streck kommer ni att köra? (Passar det med en begagnad truck? Behövs nytt batteri? Hur ”ny” behöver trucken vara?
⁃ var kommer trucken att användas? (Behövs tex en kompakt modell?)
⁃ Hur ser underlaget ut; är det helt plant, ojämnt, ska ni köra ut med trucken? (Behövs stödbenslyft?)
⁃ Finns några begränsningar i höjd där trucken kommer köras? (Max bygghöjd/behövs frilyft?)
⁃ Vill ni ha några andra funktioner såsom servostyrning, med eller utan åkplatta mm?

Kontakta oss gärna på ALPHA om du vill hjälp att hitta rätt ledstaplare för er verksamhet.

Begagnade ledstaplare finns i många olika utföranden. ALPHA säljer begagnade staplare från olika märken, bland annat begagnade BT staplare, begagnade Linde staplare med flera.

BT staplare
Några av de mest populära ledstaplarna tillverkas av svenska BT, som för ett antal år sedan köptes upp av Toyota Material Handling. Sedan 2017 används inte längre namnet BT på staplarna som tillverkas i fabriken i Mjölby. Numera säljs de fabriksnya truckarna direkt under namnet Toyota. Oavsett är BT truckar mycket omtyckta som begagnade staplare. ALPHA säljer begagnade BT truckar och har alltid många olika staplare i lager.

Exempel på modeller av BT ledstaplare är:

BT SWE120
BT SWE120L
BT SPE125
BT SPE125L
BT SPE160L

Toyota staplare

Toyota Material Handling är världens största trucktillverkare, sett till antal sålda truckar varje år. Sedan 2017 säljs de svensktillverkade staplarna som tidigare hette BT under namnet Toyota Material Handling. Största delen av Toyotas staplare tillverkas i fabriken i Mjölby. Toyota staplare finns även i enklare utförande som tillverkas i Kina. ALPHA säljer begagnade svensktillverkade Toyota staplare.

Linde staplare

Tyska Linde är en av världens ledande trucktillverkare, och man säljer fina ledstaplare med riktigt bra kvalitetskänsla. ALPHA säljer begagnade Linde staplare.

Olika staplare har olika typer av batterier. De enklaste har ofta två stycken batterier som påminner om fritidsbatterier och tillsammans ger 24V. Lite kraftigare staplare kan ha ”vanliga” lite rejälare bly/syra-batterier med bättre kapacitet. Det finns även staplare med litiumbatteri. Dessa har blivit vanligare de senaste åren men finns fortfarande i begränsat antal som begagnade.

ALPHA kan hjälpa dig att välja rätt ledstaplare genom att:

 • Ge dig rådgivning: Våra experter kan hjälpa dig att förstå dina behov och välja rätt typ av ledstaplare för din verksamhet.
 • Visa dig olika modeller: Vi har ett brett utbud av ledstaplare från olika tillverkare, så att du kan jämföra olika modeller och hitta den som passar bäst för dig.
 • Ge dig en offert: Vi kan ge dig en offert på en ledstaplare som uppfyller dina behov och budget.

Vi erbjuder också en mängd andra tjänster, bland annat:

 • Uthyrning av ledstaplare: Om du bara behöver en ledstaplare under en kort period kan du hyra en av oss.
 • Service och reparation av ledstaplare: Vi erbjuder service och reparation av ledstaplare av alla märken.

Om du letar efter en ledstaplare kan du kontakta ALPHA för att få mer information. Vi hjälper dig att hitta den perfekta ledstaplaren för dina behov.

Här är några specifika sätt på vilka ALPHA kan hjälpa dig att välja rätt ledstaplare:

 • Vi kan hjälpa dig att förstå dina behov: Vi kommer att ställa dig en rad frågor om din verksamhet, till exempel vilken typ av last du behöver flytta, hur ofta du behöver flytta lasten, hur mycket utrymme du har och hur trångt det är i din arbetsmiljö. Dessa frågor hjälper oss att förstå dina behov och välja rätt typ av ledstaplare för dig.
 • Vi kan visa dig olika modeller: Vi har ett brett utbud av ledstaplare från olika tillverkare, så att du kan jämföra olika modeller och hitta den som passar bäst för dig. Vi kan visa dig ledstaplare i vår utställning eller vi kan komma till dig med ledstaplare så att du kan prova dem i din arbetsmiljö.
 • Vi kan ge dig en offert: Vi kan ge dig en offert på en ledstaplare som uppfyller dina behov och budget. Vi tar hänsyn till faktorer som typ av ledstaplare, lyftkapacitet, höjd, bränsletyp, funktioner och garanti.

Genom att ta hänsyn till dina behov och erbjuda rådgivning, utställning och offert kan ALPHA MH hjälpa dig att hitta rätt ledstaplare för din verksamhet.

Här är några specifika frågor som ALPHA kan ställa dig för att hjälpa dig att välja rätt ledstaplare:

 • Vilken typ av last behöver du flytta?
 • Vad är den maximala vikten och storleken på lasten?
 • Hur högt behöver du lyfta lasten?
 • Hur trångt är det i din arbetsmiljö?
 • Hur ofta behöver du flytta lasten?
 • Vilken bränsletyp passar dina behov?
 • Vilka funktioner är viktiga för dig?

Genom att svara på dessa frågor kan ALPHA hjälpa dig att välja rätt ledstaplare för dina behov.

Behöver du hjälp med att välja att ledstaplare?

Kontakta oss så hjälper vi dig direkt.

Bild på Dan Lorin

Offert & förfrågan

Kontakta mig vid frågor eller om du vill hyra