SKJUTSTATIVTRUCKAR

Begagnade skutstativtruckar från kvalitetsmärken som Linde, Toyota m.fl.
Snabb leverans i hela landet. Garanti & Öppet köp.

- skjutstativtruckar - ALPHA Material Handling Truck & Maskin
- skjutstativtruckar - ALPHA Material Handling Truck & Maskin
- skjutstativtruckar - ALPHA Material Handling Truck & Maskin

Skjutstativtruckar

Skjutstativtruckar

Hos ALPHA Material Handling kan du köpa och hyra begagnade skjutstativtruckar. Våra truckar är rekonditionerade, nyservade och gaffeltestade, med garanti för din trygghet. Vi säljer och hyr ut truckar från bland annat BT, Toyota och Linde. Du kan även leasa skjutstativtruck hos oss. Kontakta oss gärna om du vill ha förslag på lämpliga truckar, eller om du behöver rådgivning eller tips. Vi finns tillgängliga på telefon vardagar mellan 7 och 16, och på mail och förfrågningar via kontaktformulär kan vi ofta svara även utanför kontorstider.

 

Begagnad Linde Skjutstativtruck ALPHA MH

Skjutstativtruckar är vanliga att hitta på större lager, ofta där det finns mycket höga pallställage. Dessa truckar kan köras fram och tillbaka i långa gånger i hög hastighet och kan stapla och hämta pallar från höga höjder. Den här typen av truck finns även i mindre lager, där det till exempel inte går att använda staplare på grund av att staplarens stödben inte kan komma in längst ned i ställaget. Skjutstativtruckar används också ofta vid hantering av sjöpall eller andra typer av pallar, eller lösa knippen, där man behöver funktionen hos en motviktstruck och det inte fungerar med staplare.

Skjutstativtruckar är oftast uppbyggda med ett chassi där föraren sitter vänd 90 grader bort från lasten. I chassit finns förutom förarplatsen även truckens batteri och elektronik. Fäst i chassit finns truckens mast med tillhörande gaffelvagn. Det som gör skjutstativtrucken unik är de långa stödbenen som sticker ut framåt från truckens chassi med brett spår som göra att man kan sänka ner en EU pall hela vägen ner till golvet utan att stödbenen är i vägen.

Skjutstativtrucken fungerar på så vis att hela masten med gafflar kan skjutas fram, och kan på så vis stapla eller hämta pall i ställage där en staplare inte kommer åt på grund av att stödbenen är i vägen. Med masten i framskjutet läge använder skjutstativtrucken truckens chassi som motvikt för att inte tippa framåt med last på gafflarna. När man hanterat pallen i ställaget skjuter man tillbaka masten in till sitt utgångsläge för att köra trucken till en ny plats.

Skjutstativtruckar används nästan uteslutande på inomhuslager. Av alla olika truckar är skjutstativtrucken den kan utrustas med högst lyfthöjd. Dess konstruktion möjliggör att trucken är stabil även på mycket höga lyfthöjder. Därför används skjutstativtruckar ofta på höglager.

De flesta skjutstativtruckar är gjorda för inomhusbruk. Det finns även modeller med större och grövre hjul som kan användas utomhus. Ofta är tanken med en sådan truck att kunna köra in och ut för att lasta av lastbilar utan att behöva ha olika truckar för inomhus- respektive utomhusbruk.

När du ska köpa en skjutstativtruck är det viktigt att först kartlägga hur och var trucken ska användas:

 • Kontrollera körvägarna där trucken ska användas. Är underlaget bra? Finns tillräckligt med plats i gångar/sidor? Vad är lägsta platsen där trucken kommer köras (porthöjd/nedhängande rör/takhöjd osv. Notera lägsta höjden för att kunna bestämma hur hög trucken som max får vara.
 • Hur högt, tungt och vilken typ av gods ska ni hantera?
 • Vilka funktioner behöver ni? Till exempel sidoföring, gaffelspridning, tippbar hytt, förprogrammerade lyfthöjder mm.

Det finns flera skillnader mellan staplare och skjutstativtruckar.

Staplare:

 • Är mindre och smidigare än en skjutstativtruck – kan arbeta på mindre ytor
 • Finns i olika varianter, med en högsta lyfthöjd på runt 8 meter för vissa modeller
 • Har lägre maximal lyftkapacitet än en skjutstativtruck, upp till ca 1600 kg
 • Kräver att det går att komma in med stödbenen längst ned i ställaget

 

Skjutstativtruckar:

 • Är betydligt kraftigare och robustare än en staplare
 • Har tack vare sin kraftiga konstruktion högre lyftkapacitet, upp till 2500 kg, och klarar en betydligt högre lyfthöjd; upp till 15 meter
 • Är ”bulkigare” än en staplare och behöver därför mer plats i gången
 • Kan staplare och hämta gods även om det inte går att komma in med stödben längst ned i ställaget

 

Kontakta gärna oss på ALPHA Material Handling om du vill ha tips och rådgivning inför ditt köp.

Behöver du hjälp med att välja att skjutstativtruck?

Kontakta oss så hjälper vi dig direkt.

Bild på Dan Lorin

Offert & förfrågan

Kontakta mig vid frågor eller om du vill hyra